fredag 26 november 2010

extra inlägg

Sjuk idag, jätte förkyld och hostar hela tiden. Det är jobbigt för man blir så uttråkad att inte göra nånting. Tänkte att då kan jag lika bra skriva lite på bloggen och göra ett litet eget arbete om delfiner. Sen visa lite hemska bilder om massaken på delfinerna i Danmark.
Kram!

Fakta om delfiner
Familjen består av 17 släkten och 31 arter. En delfin kan vara från 140 cm upp till 9 m. Den väger cirka 40 kg-4,5 ton. En delfin kan leva upp till 80 år.
Delfiner är helt anpassade till ett liv i havet. De är släta och strömlinjeformade för att kunna simma snabbare. De rör sig med hjälp av stjärtfenan som är helt uppbygd av brosk och muskler. Flasknosdelfin är den vanligaste arten, det är dem vi oftast ser i delfinarier. De blir inte könsmogna förren vid 10-12 års åldern. De blir ca 30-45 år gamla.
Delfiner kommunicerar med visslingar och klickljud. Tonfisk simmar ofta under stim av delfiner eller andra valar. Delfinerna simmar längs ytan medan tonfisken rör sig djupare ned i vattnet, det lättaste sättet för fiskare att hitta tonfisk är därför att aktivt leta efter delfiner. Man omringar sedan delfinstimmen med jättestora nät och hoppas att tonfisken finns under delfinerna. När näten dras åt fastnar delfinerna i nätet och drunknar. Sedan den här hemska metoden började användas 1959 beräknas mer än sex och en halv miljon delfiner ha dött på detta sätt. Tyvärr påträffar man fortfarande detta sätt i Sydkorea, Taiwan och Indonesien. Japan fångar varje år minst 40 000 delfiner av 14 olika arter. I Sri Lanka dödas lika många. Minst 250 000 delfiner dör totalt varje år i världen på grund av människor. Andra hot mot delfinerna är miljögifter och buller. Båttrafiken har ökat enormt under de senaste årtiondena och detta har påverkat delfinerna negativt. De blir störda och får sällan vara ifred. Det kan tillexempel vara svårt för dom att hitta en plats där de kan föda sina ungar i lugn och ro. En annan sak som påverkat delfinerna är att bullret från båtmotorerna är skadligt för deras känsliga ekolokalisering. De får då svårt att hitta föda.
http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Faktadokument/Delfinfakta.pdf
(Jag har kopierat rätt mycket men vill bara att folk ska förstå att det här en viktig fråga att ta upp och bry sig om!)

Bilden av delfiner som badar i sitt eget blod. 90 stycken grindsvalar avlivades under loppet av 10 minuter.
Är det är såhär civiliserat folk beter sig???

Mona Sahlin avgår

Som sosse själv har jag aldrig tyckt Mona Sahlin varit en bra partiledare jämnfört med Fredrik Reinfeldt & Göran Persson. Jag tycker hon är för "spretig" i sina åsikter. Det är svårt att förklara men jag tycker inte riktigt hon har fått en bra start, vilket är synd. Men jag tror det är lite varför hon avgår nu 2010. Att vara partiledare är ett stort ansvar och enligt min åsikt klarar hon inte av det.

Mona Sahlin- Socialdemokraternas partiledare sen 4 år tillbaka. Åren 1994-1995 var hon vice
stadsmenister för Göran Persson.
– Vi har en djup kris som vi måste ta oss igenom, sa Sahlin som kommer att fortsätta leda partiet fram till kongressen i mars.
Hon säger också de att det beslutet som hon gör pekar inte mot någon enskild punkt utan hon gör det som känns rättast i hjärtat.



Efter en valförlust 2007 och 2010 kan jag förstå att det inte är så kul att leda ett parti som inte leder högre upp. (-Min egna åsikt)
Enligt statestik vill var tredje socialdemokrat ha Fredrik Reinfeldt som stadsmenister.


Varför litar inte svenska folket på Mona Sahlin? De sägs att en bild säger mer än tusen ord...

torsdag 18 november 2010

Ny Design

Nu har jag designat min blogg :)
Innan var det bara en sån enkel man kunde välja. Den som jag har nu med de röda är rättså enkel också men det var inte enkelt att göra kan jag säga. Det var verkligen inte min grej! hehe
Jag förstår inte Astrid (http://www.astrid9fsoder.blogspot.com/) som kan göra så fina bloggar med massa siffror hit och dit och massa krussiduller och sånt...
Aja de tog en stund men jag blev nöjd till slut och mer nöjd är jag för nu vet jag att ingen annan har en likadan blogg som min.
Den e unik^^

Aung San Suu Kyi

Jag läste en del om Aung San Suu Kyi eller "The Lady" som hon kallas. Jag läste aldrig klart det för jag tappade konsentrationen på helt andra saker. Det var för mycket svåra namn att läsa och jag förstod inte heller början och hade därför svårt för att fortsätta. Därför kan jag inte skriva mina egna åsikter om detta.

Ha de (L)