fredag 26 november 2010

extra inlägg

Sjuk idag, jätte förkyld och hostar hela tiden. Det är jobbigt för man blir så uttråkad att inte göra nånting. Tänkte att då kan jag lika bra skriva lite på bloggen och göra ett litet eget arbete om delfiner. Sen visa lite hemska bilder om massaken på delfinerna i Danmark.
Kram!

Fakta om delfiner
Familjen består av 17 släkten och 31 arter. En delfin kan vara från 140 cm upp till 9 m. Den väger cirka 40 kg-4,5 ton. En delfin kan leva upp till 80 år.
Delfiner är helt anpassade till ett liv i havet. De är släta och strömlinjeformade för att kunna simma snabbare. De rör sig med hjälp av stjärtfenan som är helt uppbygd av brosk och muskler. Flasknosdelfin är den vanligaste arten, det är dem vi oftast ser i delfinarier. De blir inte könsmogna förren vid 10-12 års åldern. De blir ca 30-45 år gamla.
Delfiner kommunicerar med visslingar och klickljud. Tonfisk simmar ofta under stim av delfiner eller andra valar. Delfinerna simmar längs ytan medan tonfisken rör sig djupare ned i vattnet, det lättaste sättet för fiskare att hitta tonfisk är därför att aktivt leta efter delfiner. Man omringar sedan delfinstimmen med jättestora nät och hoppas att tonfisken finns under delfinerna. När näten dras åt fastnar delfinerna i nätet och drunknar. Sedan den här hemska metoden började användas 1959 beräknas mer än sex och en halv miljon delfiner ha dött på detta sätt. Tyvärr påträffar man fortfarande detta sätt i Sydkorea, Taiwan och Indonesien. Japan fångar varje år minst 40 000 delfiner av 14 olika arter. I Sri Lanka dödas lika många. Minst 250 000 delfiner dör totalt varje år i världen på grund av människor. Andra hot mot delfinerna är miljögifter och buller. Båttrafiken har ökat enormt under de senaste årtiondena och detta har påverkat delfinerna negativt. De blir störda och får sällan vara ifred. Det kan tillexempel vara svårt för dom att hitta en plats där de kan föda sina ungar i lugn och ro. En annan sak som påverkat delfinerna är att bullret från båtmotorerna är skadligt för deras känsliga ekolokalisering. De får då svårt att hitta föda.
http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Faktadokument/Delfinfakta.pdf
(Jag har kopierat rätt mycket men vill bara att folk ska förstå att det här en viktig fråga att ta upp och bry sig om!)

Bilden av delfiner som badar i sitt eget blod. 90 stycken grindsvalar avlivades under loppet av 10 minuter.
Är det är såhär civiliserat folk beter sig???

1 kommentar:

  1. Jag hoppas du mår bättre, vi har inte tittat på Price of beauty eftersom jag vill att du ska vara med. Hoppas vi kan göra det på måndag. Jag har även gett klassen i uppdrag att ta med en tidning där ni elever hittar bilder som ni upplever speglar vårt sett att se på flickor och pojkar i reklambilder t.ex.
    Alla har även fått i uppdrag att till på måndag bestämma sig för vad de ska fördjupa sig i, du vet ett eget valt arbetsområde, så kör vi igång med det arbetet nu.
    Vill även tipsa dig, om jag inte redan gjort det, programmet DOX som visade följande dokumentär om delfiner, men tyvärr fick den bara visas 7 dagar efter sändningen, http://svt.se/2.129759/1.2205619/the_cove. Jag tipsade Gabby om den, kanske kan du hitta något extra material. Det är verkligen fruktansvärt det som händer dessa djur.

    Bra bild på Mona!

    SvaraRadera