söndag 31 oktober 2010

extra inlägg

Titta lite på tv idag en trög och tråkig söndag :)
Kollade på mtv på ett jätte bra program. De visade att skönheten kommer inte utifrån utan innifrån.

(The price of beauty, Jessica Simpson's)
Del 1
http://www.youtube.com/watch?v=ymlECTMDGeI

Del 2
http://www.youtube.com/watch?v=XYMWL5lK414&feature=related

fredag 29 oktober 2010

Tigern ska inte vara utdöd om 12 år!!

Att tigern är död om 12 år är bara människan själv som bestämmer. Jag själv tycker att det var lite hemskt att höra. Att folk använder deras skinn är djurplågeri. Skulle människan att man bar deras kropp runt sig för att värma sig? Nej det tror jag inte! Aldrig i mitt liv kommer jag använda ett djurs skinn. Bara för att djur inte kan utrycka sig genom ord betyder det inte att dom inte har några känslor. Dom kan älska och dom kan hata precis som människan. Därför är det likadant att göra det med. Vin med malda tigerben i? De måste skämta är det första jag tänker. Bara för njutandets skull. Hemskt...
Jag förstår inte en sak. Är inte tigrarna fridlysta? För isåfall är det ju inte ens lagligt att göra så här?!
Min åsikt om detta är att det är helt brotalt och själv kommer jag aldrig aldrig ALDRIG dricka sånt vin eller använda en kappa gjort av tigerskinn!

Det är bra att någon/några bryr sig om denna frågan för den är rättså allvarlig och man vill ju inte att tigern ska dö ut.

Titta på denna gulliga ungen! Den hade inte jag viljat ha i mitt vin...

torsdag 21 oktober 2010

fördjupning i 2 yrken

Emelie Gradin                    9f                                                                                                   2010-10-21

Fördjupning i yrket: Präst
För att bli präst måste man läsa Svenska kyrkans halvåriga grundkurs på folkhögskola. Därefter läser man i 4 år på högskolan en utbildning som heter religionsvetenskaplig inriktning. Innan man är färdig för prästgivning måste man läsa ett år på något av pastoralinstituten. Det går att läsa sådana kurser i bl.a. Uppsala och Lund.
Som präst döper man små barn men även äldre barn och vuxna. Konfirmation, bröllop och begravning är också ett par uppgifter som de håller på med.  Man får vara beredd på att möta mycket folk både var som helst och när som helst. Det är ett jobb men även något man lever med konstant. Arbetet som präst kan vara lite ensamt i mellan åt, men det finns även fina bitar i det också. En person som har hedersuppdraget att förena två förälskade människor borde vara väldigt stolt.
”Varje gång jag försökte gå en annan väg som att försöka bli läkare så blev jag knuffad tillbaka in mot prästyrket”, förklarar Kristina Lockner.

Fördjupning i yrket: Undersköterska
För att bli undersköterska kan man gå 3 år på gymnasieinriktning omvårdnadslinjen. När den utbildningen är klar kan man söka direkt till jobben: på ett sjukhus, hemtjänst, äldreboende
Hemtjänst- Huvuduppgiften man har som undersköterska när man jobbar på hemtjänsten är att ge vård och omsorg i folks egna bostäder. Man ger vård och omsorg till människor i alla åldrar. Människor som får hjälp kan vara allt från; äldre, sjuka, psykiskt sjuka, alkolister, ungdomar med olika diagnoser med flera. De vanligaste man hjälper människor som behöver hemtjänst till med är att duscha, bädda klä på sig, toalett besök, köra ut med mat, mata, gå promenader och hjälpa till med gymnastik. Det kan vara om man har ledverk eller förlamning i sin arm tillexempel. Sjuksköterskorna bestämmer ifall du får ge insulin och medicin. Man ger frukost, middag, eftermiddagsfika, kvällsmat och kvällsfika. Städning är bara en liten del i arbetet. Larmen sköts också av dig som personal. De fungerar som så att de har små klockor runt handleden där de kan trycka om ett toalett besök behövs göras eller man har trillat kommer hjälp till en. De finns inga speciella krav för att arbeta på hemtjänsten mer än en utbildning och ett B-körkort.
”Det som är bra med mitt jobb är att mina arbetsplatser skiftar i med att jag går hem till folk och jag trivs självklart bra med mina arbetskamrater. Jag har skiftande uppgifter. Mycket eget ansvar. En dag ser inte ut som en annan. Och närheten till min arbetsplats”, säger Carina Gradin.
Egen reflektion av Emelie Gradin
Man kan tro att yrkena undersköterska och präst är två helt skilda saker men det finns likheter med dom. Båda två innefattar att hela tiden träffa och lära känna nya folk. En person som jobbar som något av de här sakerna vill människor mycket väl och är till stor hjälp i allmänheten.

prao

bättre sent än aldrig.
jag praoade på Tomelilla hundsim & pälsvård en vecka.

måndag.
cirka en timmes "resa" från kivik till tomelilla. när jag kom fram fick jag ringa till pappa för jag hade ingen aning om var jag skulle gå. till slut hitta jag och gick in. de visade mig runt lite och sen la ja av min väska och lite sånt. hela dagen var det till att titta på. en hund kom för klippning, då fick jag hjälpa till att karda. det var ganska lite att göra den dagen. mitt på dagen tog vi en fika. ungefär kl.16:00 gick ja till tåget och var hemma där en timme senare.

tisdag.
nu visste jag iallafall var ja skulle gå. karin själv har 3 hundar så dom var där + att en som jobbar där har två stycken hundar. en goldenretriver valp som hette millan, guud så söt! en gång kom det en tant med en dvärg schnauser som skulle trimmas. då fick jag hjälpa till lite grann. idag åkte jag hem lite tidigare så det blev inte så mycket att göra.

onsdag.
jag kom fram men innan jag gick till THs&Pv gick jag till ica och handla lunch. när jag kom fram var där en larador som höll på att simmma. det gick bra för han men det blev en hel del plaskande, när han var klar fick jag hjälpa till att bada och sen föna. när den var färdig gick jag upp till karin och elin, titta när dom klippte lite olika hundar. i mellan åt kom det in kunder som ville titta för de har 70% rea på väldigt mycket saker. vid fyra tiden kom mamma och hämta mig.

torsdag.
detta var en lärorik dag. bevis att jobbet som hundklipperska inte alltid är att sitta och klippa i lugn och ro medans radion spelar sin favorit låt. idag kom det en liten tant som lämna sin lilla hund. det var en riktigt långhårig shih tzu. den skulle borstas igenom, klippa klorna och sen badas. men vi  fick absolut inte klippa den. för den skulle ner till spanien och bli klippt där. asså herregud vadå förnäm? men jaja, är djuren sitt hjärta så är det. jag kan förstå henne men i den värmen som det varit i sommar är det synd om hunden att den gått runt med den pälsen och jag såg ju att den inte blivit klippt på ett bra tag. när hon kom tillbaka för att hämta han sa hon: nemen får han ingen liten godisbit? ja de brukar han få när han varit så duktig, ja min lilla snutte gubbe! asså herregud de va ju bara pinsamt. dagen var lite koko men väldigt rolig ändå förutom en sak... det kom in en "punkig"  kille med en jääääätte stor Newfoundland. wooow sikken bjässe!! vi skulle karda honom, bada han sen föna. de kan jag säga inte va så trevligt. han lukta inte direkt hallon den hunden inte. menmen det är sånt som också måste göras. men det äckligaste var nog att se dens ögon. slå upp det på google så ska ni få se så vidriga ögon en sån hund har. det tog riktigt lång dit att fixa den hunden men tiden gick rätt snabbt.

fredag.
sista dagen på veckan, då vill man bara ha helg. men det var kul att slippa skolan iallafall. vi började med att en liten norfolkterrier skulle trimmas och smått klippas. han var jätte gullig. en liten fika rast gjorde vi på förmiddagen för att jag kunde passa på att fråga lite frågor då. sen kom mamma och wilma för jag lämna en blomma som mamma hade med sig. vi pröva ut och köpte sele till wilma som hon kan ha i bilen nu. super!

veckan blev lyckad och detta är något som jag kan tänka mig att hålla på med i framtiden!